Pitypangsaláta "Lúgosító módra"
Pitypangsaláta "Lúgosító módra"
Bár a pitypang egyre ismertebb főzési alapanyaga a magyar konyháknak, mégis ritkán használjuk.Tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növényünk, valódi kincs, mely egyaránt táplál és gyógyít. Zsenge leveleit és virágját szinte egész évben szedhetjük és használhatjuk, de még a gyökere is jótékony hatású. Csak tiszta helyekről gyűjtsük!
Salátához én csak a leveleit, esetleg a virágját szoktam felhasználni.
Pitypang levelek konyhakészen!
A begyüjtött levelek vastagabb szárát levágom és utána megmosom. Folyóvízben! Majd 2-3 centiméteres darabokra felaprítom.
Hozzávalók a salátához: két személyre
- 6-7 tő pitypang szép zsenge levele (erősen lúgos PH)
- 1 db szép paradicsom (lúgos PH)
- 1 db tojás tojás (savas PH) Elhagyható!
- ételecet (én Kombucha ecetet használok.) (lúgos PH)
- só (én gyógyászati sót használok, gyógyszertárban kapható, kilós kiszerelésben)
1-2 ek. olíva olaj (lúgos PH)
Több ilyen egészséges receptet összegyűjtve találsz itt:https://lugositoetelek.izvilaga.hu/
Elkészítése:
Az összeaprított levelekre ráöntöm az előre fél deciliter vízben összekevert ételecetet, sót és az olívaolajat, majd kíméletesen megkeverem és állni hagyom tálalás előtt.
Közben megfőzöm a tojást, leveszem a héját, kettévágom, felvágom a paradicsomot.
Díszítem a tálat ÉS KÍNÁLOM!
Sültekhez, pörköltekhez ajánlom!
Talán még magában is fogyasztható. Én szeretem!
Jó étvágyat!
Ez a recept az ÍzVilága magazinban jelent meg. További receptjeimet itt olvashatod: https://izvilaga.hu/
Cikkajánló